Uuden rakennuksen jäsentelytön julkisivu viiniviljelykylä Hallaussa sulautuu historialliseen ympäristöönsä, rikastuttaen sitä modernilla muotokielellä ja pysyen budjetissa.

Hallaun viiniviljelykylä on ympäröity kumpuilevilla kukkuloilla, peltoilla ja metsillä. Se on yksi tärkeimmistä paikoista "Blauburgunderlandissa", kuten Schaffhausenin ympärillä sijaitsevaa saksankielistä viinialuetta kutsutaan. Maatalous ja viininviljely ovat väestön materiaalisen vaurauden lähde. Viehättävien maisemien, vahvan taloudellisen aseman ja erinomaisen liikenneyhteyksien ansiosta Hallau on houkutteleva asuinpaikka, joka vetää puoleensa luontoharrastajia ja perheitä uusina asukkaina.

Tulva näkyy uusissa asuntoalueissa, eristyneissä kodeissa ja kerrostaloissa. "Onderi Gass" -alue luotiin vuonna 2017 alueellisten toimistojen Eggli de Beer suunnitelmien alaisuudessa. Heidän tavoitteensa olivat kaksijakoiset: ensinnäkin torjua alueen taajama-asteen kehityssuunnitelmat: mieluummin kuin valmisrakennuksen ilme, visuaalisen ilmeen tulisi sopeutua paikalliseen ympäristöön. Samalla suunnittelijat korostivat tiivistämistä, jotta maata käytettäisiin vähemmän ja mahdollisimman paljon luonnollista ympäristöä jäisi koskemattomaksi.

Yksi näistä uusista rakennuksista seisoo nyt Hallaun keskeisellä Bahnhofstraße -kadulla: kerrostalo, jonka ulkonäkö ottaa vaikutteita paikallisesta rakennusrakenteesta ja käyttää samalla modernia muotokieltä. "Sen nelikerroksinen rakenne kommunikoi ympäröivien rakennusten erittäin jyrkkien, korkeiden harjakattojen kanssa", sanoo arkkitehti Géraldine de Beer. Näin talo liittyy olemassa olevien rakennusten joukkoon, samalla kun suuntaus takaa optimaaliset luonnonvalot asuintiloille.

Lisäksi rakentajat korostivat suurten parvekkeiden merkitystä asunnoille. Arkkitehdit suunnittelivat ulkoalueet massiivisilla kaiteilla vaimentamaan katukohinaa. Eggli de Beer päätti visuaalisesti korostaa parvekkeita. "Meille oli tärkeää suunnitella tämä silmiinpistävä julkisivuelementti siten, että syntyy valon ja varjon leikki, ja että julkisuus voi hyötyä siitä visuaalisesti," sanoo de Beer.

Julkisivu suunniteltiin käyttämällä rakenteellista formlineriä. RECKLIn aluepäällikkö Elmar Pallasch neuvoi arkkitehtejä käyttömahdollisuuksista ja yli 200 suunnittelusta, jotka ovat saatavilla vakiovalikoimassa. "Viiden erilaisen rakenteen näytteenoton jälkeen meiltä kysyttiin, voisimmeko toimittaa myös suosikin käänteisen version, nimeltään Venezia," sanoo Pallasch. Venezia on strukturoidun formlinerin, jossa on timanttikuvio. Valmiille julkisivulle arkkitehdit halusivat kaaren kaartuvan sisäänpäin sen sijaan, että se olisi ulospäin kaareva, kuten tavallisessa toteutuksessa. Käänteisen formlinerin valmistaminen ei aiheuttanut ongelmia ja muutti vakiomallin yksilölliseksi rakenteeksi: Veneziaa ei ole koskaan käytetty tässä muodossa missään muussa betonijulkisivussa.

Budjetissa pysyäkseen tilattiin vain yksi formlineri. RECKLI toimitti matriisin, jonka mitat olivat 1,00 x 3,00 metriä, esivalmistustehtaalle Küllingissa lähellä Schaffhausenia maaliskuussa 2016. Formliner asetettiin muottiin ennen betonielementtien valuamista ja poistettiin pinnasta betonin kovettumisen jälkeen. Jäljelle jäi tarkka vaikutelma rakenteesta. Arkkitehti de Beer on tyytyväinen tulokseen. "Pehmeä timanttikuvio kommunikoi ympäröivien alueen kruunuharjakattojen kanssa ja lisää ylimääräistä eleganssia rakennukseen." Vähällä vaivalla he pystyivät luomaan kauniin aksentin julkisivusuunnittelulle ilman, että se vaikutti rakennusaikatauluun tai budjettiin.