Heidelberger Druckmaschinenin entiselle alueelle on rakennettu asuintaloja. Arkkitehdit loivat muistomerkin painokoneen keksijälle, Johannes Gutenbergille, sekä alueen nimessä että erityisessä muotokuvassa.

Lähes 13 300 neliömetrin alueella Heidelberger Druckmaschinen AG rakensi ensimmäiset tarkkuuspainokoneet ja hallitsi kansainvälistä liiketoimintaansa. Nykyään 300 vanhaa ja uutta Heidelbergin asukasta asuu 8 400 neliömetrin suuruisella alueella.

Projektin johtoyritys Hochtief osti tontin vuonna 2005 ja ryhtyi yhdessä Heidelbergin kaupungin kanssa muuttamaan alueen käyttötarkoitusta, muuttaen teollisuusalueen asuinalueeksi. Heidelbergin arkkitehtitoimisto ap88 voitti suunnittelukilpailun, ja suunnitelma käsitti asuinkompleksin, jossa on 13 taloa ja noin 170 asuntoa. Arkkitehdit valitsivat kehyskortteliratkaisun, joka loi suljetun sisäpihan. Neljä erillistä rakennusta luo useita pieniä pihoja sisälle.

Suunnitteluvaiheessa arkkitehdit halusivat kunnioittaa alueen entistä omistajaa ja painoteollisuutta. Tämä johti ideaan ikuistaa painokoneen keksijä Johannes Gutenberg rakennukseen. Se toimii historiallisena viitteenä ja auttaa asukkaita samaistumaan uuteen asuinalueeseensa. Jokainen 13 talosta on nimetty tunnetun fontin mukaan, kuten Helvetica, Nimbus ja Avenir. Kaksi julkisivua sisältää suoran visuaalisen viittauksen: Gutenbergin muotokuva koristaa julkisivua 6,72 x 5,06 metrin suuruisena reliefinä.

Arkkitehtien alkuperäinen suunnitelma oli sijoittaa muotokuva yksittäiselle suurelle paneelille, mutta logistiikkaongelmien vuoksi idea hylättiin. Sen sijaan reliefi jaettiin kolmeen tai neljään betonipaneeliin riippuen julkisivun sijainnista.

Gutenbergin muotokuva toteutettiin valokuvakaiverrustekniikalla. Ensiksi kuva skannattiin ja siitä luotiin tietokoneella tiedosto, jossa oli 256 eri harmaan sävyä. Jokaiselle sävylle määriteltiin tietyt jyrsintäsyvyydet ja -leveydet, jotka CNC-kone porasi paneelimateriaaliin. Tämä malli toimi pohjana elastisen valumuotin valmistukselle. Jotta muotokuva ja julkisivu sulautuisivat harmonisesti yhteen, julkisivun pohjakerroksen paneelit saivat saman V-urakuvion, joka muodostaa valokuvakaiverruksen perustan.

Betonielementit valmisti Zuber Betonwerke Crailsheimissa, jolla on yli 50 vuoden kokemus korkealaatuisten betonipintojen valmistamisesta. Rakennesuunnittelusta vastasi IfT, ja tiiviissä yhteistyössä kaikkien osapuolten kanssa kehitettiin esteettisesti miellyttävä julkisivu, jonka selkeä kohokohta on Gutenbergin muotokuva.