Arkkitehtuuri on mestarillinen, oikea ja upea massojen leikki valossa." Vaikka tämä lainaus tulee Le Corbusierilta, muinaiset mestarirakentajat tunnistivat varhain valon ja varjon vastakkaisten vaikutusten keskeisen roolin. Tämä näkyy selvästi muinaisen arkkitehtuurin yleisessä uurteiden käytössä: pystysuorat, pyöreät uurteet pilareissa, pylväissä ja pilastereissa loivat hoikan ulkonäön valon ja varjon vaikutusten avulla.

Kuten silloin, myös nyt: jokaisen arkkitehtonisen yksityiskohdan muoto tulee näkyväksi ja tunnistettavaksi varjojen kautta. Arkkitehtien on siis erottava todellinen muoto visuaalisesta ilmeestä. Tämä tarkoittaa, että julkisivu ei voi koskaan olla satunnaisesti valittu, vaan aina valon ja varjon vaikutusten taustalla. Yli 250 erilaisen formlinerin ja mahdollisuuden luoda hyvin yksilöllisiä rakenteita ja muotoja tarjoamalla RECKLI antaa arkkitehdeille ja rakentajille kaiken vapauden saavuttaa halutut valotehosteet julkisivussa.

Valon ja varjon leikki: RECKLI 1/42 Madeira

Malmön Hyllie Terrassissa arkkitehdit Skanskasta valitsivat RECKLI SELECT -sarjan tekstuurimallin 1/42 Madeira. Vaurioitunut rakenne, joka muistuttaa aaltopeltiä, on minimalistinen ja moderni, samalla luoden mielenkiintoisen vuorovaikutuksen valon ja varjon avulla. Valmiiden vihreiden terassien, jotka istutetaan valmistumisen jälkeen, vastapainona rakennus saa oman erityisluonteensa. Betoni-formlinereitamme käytettiin yhteensä 68,5 m² alueella.

Päämäärä: ilmastoneutraalisuus

Kuten formlineriemme valmistuksessa, myös Hyllie Terrassin rakentamisessa käytettiin uusimpia teknologioita. 12-kerroksinen toimistorakennus on nimittäin Skanskan ensimmäinen täysin hiilineutraali rakennus – ja osa Ruotsin Green Building Councilin pilot-tutkimusta NollCO2-sertifiointia varten. Saadakseen tämän sertifioinnin on täytettävä tiukat päästöstandardit, eikä koko rakennuksen käyttöiän aikana saa syntyä lisä-CO2-päästöjä ilmakehään.

Tämän vuoksi päätettiin toteuttaa toimenpiteitä kuten rakennuksen etelään suuntaaminen, sadeveden keräys ja kierrätettyjen sekä paikallisesti tuotettujen materiaalien käyttö. Myös julkisivun CO2-jalanjäljen vähentämiseksi tehtiin tiivistä yhteistyötä UPB

kanssa alusta alkaen, sillä he vastaavat muun muassa betonirakenteista. UPB – joka käytti formliner-levyjä betonin valamiseen omassa tehtaassaan – onnistui myös vähentämään betonielementtien CO2-päästöjä noin 33%. Tätä varten käytettiin CEM I -sementin sijaan ympäristöystävällistä sementtiä, jossa jopa 30% tavallisesta Portland-sementistä on korvattu masuunislagilla. Innovatiivisia sementin korvikkeita käytettiin myös ulkoseinien ulkokerroksessa.

Malmön toimistorakennuksen julkisivu osoittaa, että ilmastomyönteisen mutta jännittävän arkkitehtuurin vuorovaikutus toimii vähintään yhtä hyvin kuin valon ja varjon vuorovaikutus.