Värikäs, valoisa ja kirkas: Ludwig-Börne-Schule Frankfurtissa luo kutsuvan oppimisympäristön opettajille ja oppilaille harkitulla suunnittelukonseptilla.

Ludwig-Börne-Schule Frankfurtissa yhdistää kaksi toisen asteen koulua, jotka palvelevat 400 oppilasta 36 luokassa. Koulujen yhdistäminen vaati laajennuksen, jotta voitiin tarjota luokkahuoneita, erikoisaineiden tiloja, koulun kirjasto sekä ruokala opetustiloineen.

Darmstadtilainen arkkitehtitoimisto Dierks Blume Nasedy (dbn) vastasi rakennuksen suunnittelusta ja integroi olemassa olevan rakennuksen uuteen suunnitelmaan. dbn on erikoistunut energiatehokkaaseen rakentamiseen ja korostaa rakennustekniikan ja arkkitehtuurin esteettistä yhdistämistä. Arkkitehdit sovelsivat tätä ideologiaa koulukompleksin suunnittelussa. Koulurakennus suunniteltiin ja toteutettiin passiivitalona.

Arkkitehdit säilyttivät osan alkuperäisestä 1960-luvun nelikerroksisesta rakennuksesta ja yhdistivät sen uuteen suunnitelmaan. Ulkoasu perustuu ympäröiviin rakennuksiin: kapeat, koko seinän mittaiset ikkunat viittaavat naapuruston Gründerzeit-kauden rakennuksiin. Tiimi valitsi luonnonkivijulkisivun hiekkakalkkikivestä. He sijoittivat salaojakerroksen julkisivun taakse, jotta sadevedestä ei jäisi jälkiä. Tämä julkisivusuunnittelu takaa laadukkaan ulkoasun ja minimoi ylläpitotarpeet.

Sisätilat ja erityispiirteet

Tiimi jatkoi energiatehokkuuden ja kestävyyden linjaa myös sisätiloissa: "kestävä teollisuuslattia, paljas betoni ja akustiset tiiliseinät antavat materiaalien yhtenäisyyden kautta korkealuokkaisen ilmeen", kertovat arkkitehdit. Sveitsiläinen väritaitelija Jörg Niederberger vastasi värisuunnittelusta. Kirkas vihreä ja oranssi johdattavat läpi aulan, portaikkojen ja käytävien ja löytyvät myös luokkahuoneiden seiniltä. Ne tarjoavat raikkaan kontrastin luonnonmateriaaleille, antaen kummallekin riittävästi tilaa vaikuttaa.

Erityinen yksityiskohta on luokkahuoneiden kattojen käsittely. Heikon ilman ja lämmön kierron tiedetään väsyttävän oppilaita, joten arkkitehdit valitsivat erityisen tekstuurin parantamaan lämmönvaihtoa. Ulkoasu muistuttaa munakennoa, rakenteellista elementtiä, jota usein käytetään akustisiin tarkoituksiin. Tämä tekstuuri toteutettiin RECKLI UNIQUE -muottivuorausten avulla, jotka tuotettiin asiakkaan erityistoiveiden mukaisesti ja vastaamaan projektin tarpeita.

Betonielementit yksityiskohtaisille, teksturoiduille kattopinnoille valmistettiin etukäteen esivalmistetehtaalla. Muottivuoraukset sijoitettiin muotteihin ennen betonin valamista ja ne poistettiin elementeistä betonin kuivuttua. Joustavan rakenteensa ansiosta muottivuorauksia voidaan käyttää yhä uudelleen, mikä takaa yksityiskohtaisen ja tarkan kuvion siirron ilman, että reunat ja kulmat vahingoittuvat.