Siedlcen kaupungin oikeustalo Puolassa tekee vaikutuksen monumentaalisilla mittasuhteillaan ja yksityiskohtaisella suunnittelullaan. Arkkitehtoninen betoni on rakennuksen keskipiste.
Paikassa, jossa rikoksia käsitellään ja oikeutta jaetaan, selkeät linjat ja vahvat mittasuhteet tukevat rakennuksen arvovaltaa ja toimivat suunnistuksen apuvälineinä. Puolalainen arkkitehtitoimisto Hermanowicz Rewski (HRA) suunnitteli Siedlcen uuden alueoikeuden rakennuksen historiallista arkkitehtuuria mukaillen. "Pääinspiraatiomme Siedlcen alueoikeuden suunnitteluun oli antiikin Kreikan klassinen arkkitehtuuri," kertoi HRA:n perustaja, Stansislaw Rewski.
Arkkitehdit saivat sopimuksen vuonna 2011 ja ottivat vastuun suunnitteluprosessista rakennuksen valmistumiseen asti vuonna 2017.
Rakennus ja suunnittelu
Rakennus sijaitsee suurella suorakaiteen muotoisella tontilla, ja korkean pohjaveden tason vuoksi maaperää jouduttiin nostamaan noin metrin verran. Tontille luotiin korotettu alusta, joka toimii rakennuksen perustana.
Suunnittelun päätavoitteena oli luoda monumentaalinen rakennus, joka välittää oikeuslaitoksen voimaa ja samalla on ihmisläheinen. Kolmikerroksinen rakennus on suunniteltu lohkomaiseksi, ja sen julkisivua määrittelee pilarien muodostama rytmikäs rakenne. Pilarit on asetettu siten, että ne sopivat yhteen rakennuksen edustan parkkipaikan vaakasuorien rajojen kanssa.
Rakennuksen pääsisäänkäynti sijaitsee kulmassa, ja sinne kuljetaan pilarien kehystämää käytävää pitkin. Rakennuksen sisäpihan kautta pääsee työntekijöiden parkkipaikalle.
Turvallisuus ja tilajako
Rakennuksessa on huomioitu erilaiset turvallisuusvaatimukset jakamalla tilat. Avara aula kattaa kaikki kolme kerrosta ja toimii rakennuksen keskipisteenä, josta yleisölle tarkoitetut tilat, kuten oikeussalit, lukusalit ja arkistopalvelut, ovat saavutettavissa. Toimistot ja hallinnolliset tilat sijaitsevat rakennuksen takaosassa, jossa on erillinen sisäänkäynti työntekijöille ja turvatarkastukset.
Arkkitehtoninen betoni ja detaljit
Arkkitehdit halusivat suunnittelullaan ilmentää lain vakautta ja oikeusprosessien avoimuutta. "Halusimme löytää materiaalin, joka korostaa sekä instituution monumentaalisuutta että tiettyä rosoisuutta," kertoi HRA:n partneri Michal Chrzanowski. Heille ratkaisu löytyi arkkitehtonisen betonin käytöstä. Suunnitteluvaiheessa betonielementit jaettiin kahteen luokkaan: sisäseinät ja pilarit valettiin paikan päällä, kun taas julkisivuelementit ja rakennuksen ympärillä olevat betonilaatat valmistettiin tehtaalla. Tämä jaottelu mahdollisti tehokkaan rakennusprosessin.
Sisäänkäynnin lisäksi kohokohta on Puolan vaakunassa olevan kotkan betoninen jäljennös, joka on painettu 1,60 metrin levyiseksi betonielementtiin aulassa ja kahdessa oikeussalissa. Arkkitehtien mukaan projektin merkittävimmät piirteet ovat betonipinnat, ilmava sisäänkäyntialue ja rytmisesti asetellut pilarit.