Arkkitehdit ja kuvanveistäjä jättivät erityisen jäljen Karlsruhen soveltavan korkeakoulun uuteen rakennukseen: julkisivua koristaa suuri sormenjälki.

Karlsruhen soveltavan korkeakoulun uusi luento- ja seminaarirakennus otettiin käyttöön talvella 2018/19. Uusi rakennus, joka kuuluu Sensoritekniikan laitokselle, korvasi vanhan, korjauskelvottoman rakennuksen ja tarjoaa 3 800 m² tilaa henkilökunnalle ja opiskelijoille. "Seminaari- ja laboratoriotalo 'N' on uusi osa kampuksen kehitystä", sanoi professori Robert Pawloswski rakennuksen virallisessa esittelyssä kesäkuussa 2018.

Rakennuksen suunnittelusta vastasi leipzigiläinen Schulz und Schulz Architects. Suunnittelijat inspiroituivat kampuksen ympärillä olevista 1960- ja 70-luvun vahvistetusta betonirakenteista ja siirsivät niiden ilmeen moderniin rakennukseen. Vaaleanharmaa suorakulmainen monoliitti tervehtii katsojaa. Suuri maanpinnan tasossa oleva katos avautuu sisäänkäyntiin, jonka yläpuolella suuri sormenjälki ohjaa katsetta julkisivuun ja viittaa rakennuksen käyttöön sensoritekniikan laitoksella.

Motivin valinta oli osa "Kunst am Bau" (Taide rakentamisessa) -kilpailua. "Kilpailun tehtävänä oli suunnitella tai muokata esivalmistettuja betoniosia sisäänkäyntialueen yläpuolella itäpuolella", kertoo arkkitehti Felix Haunstein Schulz und Schulzilta. Ludwigsburgilainen taiteilija Jörg Mandernach kuuli kilpailusta ja inspiroitui rakennuksen käyttötarkoituksesta. "Sormenjälkimotiivi oli ensimmäinen ideani luettuani kilpailun ehdot", kertoo kuvanveistäjä.

Suunnittelun toteutus

Voitettuaan kilpailun Mandernach otti yhteyttä arkkitehteihin. "Hän pyysi meitä tukemaan häntä toteutuksessa ja kommunikaatiossa rakennusyritysten kanssa sekä antamaan neuvoja, mitä teimme mielellämme, koska olimme vaikuttuneita hänen suunnitelmastaan", Haunstein kertoo. Arkkitehdit tiesivät joustavien muottivuorausten mahdollisuuksista ja olivat tutustuneet RECKLI

tuotteisiin. "Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun työskentelimme muottivuorausten kanssa. RECKLI tarjosi alusta asti rakentavaa tukea ja neuvoja."

Tiimi valmisti vektoripiirroksen suunnitellusta sormenjäljestä ja lähetti sen RECKLI. Sormenjälki jaettiin neljään esivalmistettuun betoniosaan, ja Hernen tehtaalla valmistettiin neljä yksittäistä muottivuorausta. RECKLI toimitti valmistetut muotit suoraan Henningsdorfin Alltonin betonitehtaalle, jossa tuotettiin julkisivun betonielementit.

Ennen kuin esivalmistetut osat toimitettiin Karlsruheen asennettavaksi, arkkitehdit ja Mandernach kävivät hyväksymässä ne tehtaalla. "Sormenjälki oli erittäin herkkä joiltakin osiltaan, joten halusimme varmistaa, ettei mitään rikkoudu, kun se poistetaan muotista", kertoo Haunstein. Joustavat RECKLI-muottivuoraukset mallintavat tarkasti myös monimutkaiset rakenteet ja voidaan helposti irrottaa betonin kovettumisen jälkeen. Mandernach tarkasti yksityiskohdat, kun taas arkkitehdit varmistivat happokäsitellyn pinnan laadun ja värin.

Lopuksi betonielementit kuljetettiin Karlsruheen ja asennettiin paikalleen. Mandernach haluaa antaa katsojien arvioida lopullista taideteosta, mutta paljastaa yhden asian: sormenjälki ei kuulu kenellekään tietylle henkilölle.