Simon Fraser University Kanadassa opettaa ilmastoystävällisiä ja kestäviä työskentelytapoja energia-alan insinööreille. Uusi opetusrakennus toimii esimerkkinä näistä periaatteista.

Simon Fraser University Surreyssä, Kanadassa, kehittää puhtaita ratkaisuja tulevaisuuden energiantuotantoon. Sustainable Energy and Engineering Program (SEE), joka opettaa integroitua ja monitieteistä lähestymistapaa puhtaisiin, uusiutuviin ja kestäviin energiaratkaisuihin, on osa yliopiston energiatekniikan koulutusohjelmaa. Yliopisto on toteuttanut nämä tavoitteet myös rakentaessaan uuden opetusblokin kestävillä ratkaisuilla, mikä toi sille LEED-kultasertifikaatin.

Noin 60 opettajaa ja yli 500 opiskelijaa käyttävät viisi kerroksista, 16 000 neliömetrin rakennusta, jonka on suunnitellut kanadalainen Revery Architecture -toimisto. Shinobu Homma ja hänen tiiminsä kohtasivat erityisen haasteen: tiukan aikataulun vuoksi suunnittelu- ja rakennusvaiheet etenivät osittain samanaikaisesti. "Aikataulun rajoitteet olivat keskeinen syy käyttää esivalmistettuja betonielementtejä julkisivussa, mikä mahdollisti rakennuksen nopean sulkemisen ja minimoi rakennusjätteen ja meluhaitan", arkkitehdit kertovat. Pitkä elinkaari ja vähäinen huoltotarve olivat myös tärkeitä tekijöitä esivalmistettujen betonielementtien valinnassa.

Revery suunnitteli rakennuksen valoisaan atriumiin keskittyen, ja se sisältää laboratoriot kuiville ja märille kokeille, luokkahuoneet, 400-paikkaisen auditorion, toimistot ja yhteiset tilat opiskelijoille.

Julkisivu ja suunnittelu

Julkisivu koostuu aaltoilevista, korkealaatuisista betonielementeistä ja heijastavasta lasista. "Suunnittelu, joka perustuu abstraktiin piirilevykuvioon ja toistuu luentosalin puupaneeleissa, symboloi rakennuksessa opetettavaa teknologista aihepiiriä ja luo katseenvangitsijan Surreyn City Centre -alueelle", arkkitehdit kertovat.

SureClad Concrete -esivalmistetehdas vastasi betonielementtien tuotannosta. "Upeat esivalmistetut osat ovat aaltoilevan pintarakenteen peittämiä, mikä on teknisesti haastavaa erityisesti valkoisen betonin kanssa", kertoo Zoran Stanojevic SureCladilta. SureClad valmisti ja asensi 736 valkoista betonielementtiä, joista 335 sisälsi ainutlaatuisen piirilevykuvion. Betoni oli sekoitus valkoista hiekkaa, valkoista sementtiä ja pehmeän harmaata kiviaineista.

Joustavia muottivuorauksia käytettiin antamaan valmiille osille niiden rakenne. RECKLI:n amerikkalainen tytäryhtiö US Formliner tuotti yksittäisiä positiivisia malleja suunnittelutiimin ideoiden pohjalta, joita käytettiin muottien valamiseen. Yhdeksää muottivuorausta käytettiin kuudessa eri versiossa.

Betonia valettaessa SureClad kohtasi pieniä värjäytymisongelmia valkoisen betonin kanssa ja pyysi apua US Formlinerilta. Asiantuntijat suosittelivat RECKLI PUR -tiivisteiden ja ohenteiden käyttöä. RECKLI kemikaaleilla ei enää ilmennyt värjäytymistä.

Tuotanto- ja asennusprosessi kesti viisi ja puoli kuukautta ja valmistui kesäkuussa 2018. Samana vuonna julkisivu voitti palkinnon Kanadan esivalmistetun ja jännitetyn betonin instituutilta innovatiivisesta suunnittelustaan, toteutuksestaan ja yhteistyöstään.