Kuvankauniisti joen rannalla sijaitseva Trent-yliopiston uusi opiskelijakeskus tarjoaa upeat näkymät vehreälle kampukselle. RECKLIn artico® neo -valokuvaprosessi muuntaa betonifasaadin peiliksi, joka heijastaa ympäröivien historiallisten yliopistorakennusten kauneuden.

Valmistautuminen kokeisiin veden ja havumetsän äärellä: Trent-yliopiston uusi opiskelijakeskus Kanadassa tarjoaa opiskelijoille äärimmäisen miellyttävän oppimisympäristön. Rakennus ei vain yhdistä heitä luontoon, vaan myös toisiinsa.

Kanadalainen Teeple Architects -yritys suunnitteli rakennuksen kahden polun risteykseksi: pääsisäänkäynti yhdistää rakennuksen kampuksen pääsisäänkäynnin bussipysäkkiin, kun taas toinen sisäänkäynti liittää sen joenvarren jalkakäytävään. Molemmat akselit kohtaavat X-muotoisesti rakennuksessa. “Foorumi on monikerroksinen kokoontumistila, josta näkyvät kaikki rakennuksen toiminnot ja upeat joen panoramat”, arkkitehdit kertovat suunnittelustaan. Opiskelijakeskus on suunniteltu ulko- ja sisätiloiksi, jotta opiskelijat voivat työskennellä ja rentoutua ulkona leudoilla päivillä.

Pitkä seinä suurilla ikkunoilla veden puolella, rakennuksen takaosa on kehystetty esivalmistetuilla betonielementeillä, jotka seuraavat dynaamisia linjoja vaihdellen korkeudeltaan. Tämän takana ikkunat säilyttävät rakennuksen sisätilan näkymät vapaana. Kaukaa katsottuna betonifasaadi antaa vaikutelman erittäin karkearakenteisesta pinnasta. Lähempi tarkastelu paljastaa, että betonipinta on sileä. Tämä erityinen ulkonäkö saatiin aikaan artico® neo -menetelmällä. “Sen ainutlaatuinen valokuvapoltettu esivalmistettu betonipintakäsittely luotiin kuvasta alkuperäisestä karkearakeisesta betonista, jota käytettiin kampuksen ikonisten historiallisten rakennusten rakentamiseen, ja se yhdistää puukattojen yksityiskohdat alkuperäisen kampuksen arkkitehtuuriin”, arkkitehdit sanovat.

Tätä varten suunnittelijat ottivat useita valokuvia olemassa olevien rakennusten fasaaditiedoista ja käyttivät RECKLIn artico® neo -menetelmää niiden siirtämiseen betoniin. Artico® neo on muovikalvo, joka on päällystetty betonin deaktivointiaineella. Tämä kemiallinen aine vaikuttaa betonin sitoutumis- ja kuivumisnopeuteen, joten käsitellyt pinnat voidaan huuhdella kovettumisen jälkeen, jolloin kuvio tulee näkyviin betonipinnassa.

RECKLIn amerikkalainen tytäryhtiö US Formliner tulosti arkkitehtien toimittamat valokuvat 257 artico® neo -kalvolle, joiden koko oli 2,7 m x 1,2 m. Musteen tai maalin sijaan kalvolle tulostettiin pintakäsittelyaine. Artico® neo -kalvot asetettiin muotteihin ja liimattiin paikoilleen esivalmistetehtaalla estämään liukuminen betonin valamisen aikana. Kun betoni oli kovettunut, elementit poistettiin ja kalvo poistettiin. Betonipinta huuhdeltiin sitten painepesurilla. Tässä prosessissa ylimmäinen kerros huuhdeltiin pois alueilta, joille oli käytetty pintakäsittelyainetta. Huuhtelemisen jälkeen kuvio tuli näkyviin betonipinnalla, ja betonielementit olivat valmiita asennettavaksi fasaadiin.

Artico® neo takaa taiteellisia vaikutuksia, jotka näkyvät kaikissa valon ja varjon yhdistelmissä, joten se soveltuu käytettäväksi sekä sisä- että ulkotiloissa. Tämä uuden yliopistorakennuksen betonifasaadi täytti arkkitehtien odotukset, luoden optisen yhteyden historiallisiin rakennuksiin samalla, kun se tulkitsee niitä modernilla tavalla.