Paul Sabatier -yliopiston kirjasto laajennus Toulousessa on selvästi saanut inspiraationsa koulutuksesta ja tieteestä: valokuvakaiverrukset koristavat rakennuksen betonifasaadia.
Paul Sabatier -yliopisto, joka sijaitsee Toulouse'n eteläisellä laidalla, on vakiinnuttanut asemansa suurimpana tieteellisenä yliopistona lounais-Ranskassa. Sen kirjasto rakennettiin 70-luvulla, mutta sen koko ja rakenne eivät ole pystyneet seuraamaan yliopiston ja sen opiskelijamäärän kasvua. Vastatakseen nykyaikaisen median ja tiedon keskuksen haasteisiin yliopisto tilasi laajennuksen olemassa olevaan rakennukseen.
Arkkitehti Richard Milani yrityksestä Espagno & Milani suunnitteli rakennuksen, joka erottuu selvästi kampuksesta samalla, kun sen käyttö on heti selvästi nähtävissä. Laajennus liittyy olemassa olevaan rakennukseen ja jatkaa kampuksen ortogonaalista suuntaa. Täysin lasitetun pohjakerroksen ylle on rakennettu suorakaiteen muotoinen rakenne, jossa on betonifasaadi, jonka epätavallinen tekstuuri kiinnittää heti huomion.
Valon ja kulman mukaan eri valokuvat voivat näkyä, ja ne symboloivat yliopiston tiedekuntien keskipisteitä sekä Toulousessa toimivia teollisuudenaloja.
Tämä epätavallinen suunnittelu mahdollistettiin valokuvakaiverrusjärjestelmällä, joka soveltaa valokuvia ja grafiikoita betoniin. Tämä innovatiivinen menetelmä sai 'Most Innovative Product Award' -palkinnon 'World of Concrete' -messuilla Las Vegasissa vuonna 2009. Ensiksi kuva skannataan tietokoneelle ja muunnetaan tiedostoksi, jossa on 256 harmaan sävyä. Malli voidaan skaalaamalla luoda valokuvakaiverrusformline kaikenkokoisille. Kuvan siirtämiseksi työskentelymateriaalille harmaan sävyt käytetään tuottamaan muokkaustiedosto, jossa on jyrsintäkomentoja CNC-koneelle. Positiivinen malli jyrsitään sitten RECKLI-formlinerin malliksi. Sen elastisuus, laatu ja toistettavuus varmistavat, että prosessi voidaan toteuttaa taloudellisesti estetiikasta tinkimättä.
Valokuvakaiverruksen reliefimäinen pinta luo alkuperäisen kuvan mallista valon ja varjon avulla. Kun kuvaa valaistaan sivulta, se on huomattavasti selkeämpi kuin valaistuna edestä tai varjossa. Fasaadin motiivi tarjoaa erilaisia näkymiä auringon liikkuessa taivaalla.
Yliopiston kirjastoon Toulousessa arkkitehti valitsi kahdeksan erilaista valokuvaa, jotka koostuvat 2,4 x 1,2 m moduuleista. Valokuvien kokot vaihtelevat yhdestä moduulista, kuten Albert Einsteinin e=mc2 -kaavassa, kahdeksaan moduuliin Marie Curien paneelilla. Yksityiskohtainen fasaadisuunnitelma määritti tarkan kokoonpanon ja mahdollisti täydelliset valokuvat sekä yksittäisten valokuva- moduulien toiston. Tämä antaa vaikutelman rajattomasta valokuvakollaasista.
RECKLI tuotti yhteensä 36 valokuvakaiverrusformlinea Midi Préfa Industrie -valmisbetonitehtaalla Graulhet'ssa. Yksi betonielementti oli yleensä jopa kuusi moduulia korkea ja yksi moduuli leveä. Joustavan valmistuspöytien asettelun varmistamiseksi formlinerit kiinnitettiin yksittäisesti puulevyille ja käytettiin betonielementtien asianmukaisen kokoonpanon mukaisesti. Formlineiden väliin muotoiltiin väärennetty sauma moduulien korostamiseksi. Arkkitehtitoimiston, rakennusyrityksen, betonin esivalmistustehtaan ja RECKLIn läheinen yhteistyö johti todella ainutlaatuiseen fasaadiin.