Wienin Währinger Straßella sijaitseva yliopistorakennus tekee enemmän kuin vain täyttää sodan jälkeen jääneen rakennustilan. Se yhdistää useita tiedekuntia ja tarjoaa paikan oppimiselle ja opettamiselle. Yhtenäinen konsepti varmistaa arkkitehtonisen harmonian.

Wieniläisen NMPB-arkkitehtitoimiston arkkitehdeille rakennuksen suunnittelu Währinger Straßella toi monia haasteita: heidän tuli täyttää toisen maailmansodan jäljiltä jäänyt aukko sekä varmistaa, että uusi rakennus sopii ympäröivien historiallisten rakennusten ilmeeseen. Rakennuksen ulkokuorta ja sen yhteensopivuutta naapurirakennuksiin pohdittiin pitkään.

Uusi rakennus yhdistää viestinnän ja IT-tiedekunnat, jotka aiemmin sijaitsivat eri paikoissa. Tämä yhdistyminen vaati tehokasta ja järkevää tilasuunnittelua, sillä tilantarve oli huomattavasti suurempi kuin tontin koko. Arkkitehdit päättivät rakentaa paitsi ylöspäin, myös alaspäin. Valmis rakennus tarjoaa tilaa 1,100 opiskelijatyöpisteelle ja 225 toimistotyöpisteelle. Rakennuksen L-muoto mahdollistaa kirjaston, luentosalien ja seminaaritilojen sijoittamisen samaan rakennukseen.

Arkkitehdeille annettiin vapaat kädet värien valinnassa, ja värimaailma yhdistää rakennuksen eri sisätilat harmonisesti. Kompaktista aulasta on näkymiä sisäpihalle, ja kirjasto tarjoaa avoimen ja ilmavan ympäristön. Luentosalien kulta-anodisoidut alumiinipaneelit korostavat niiden merkitystä visuaalisesti. Seminaaritiloissa hallitsevat erisävyiset harmaat betonipaneelit, joita täydentävät kirkkaanpunaiset ja sinapinkeltaiset lattiat. Punaiset pinnat toimivat myös akustisina paneeleina, jotka vähentävät melutasoa. Mustat ovenkarmit, pöydänjalat ja jalkalistat täydentävät sisätilojen värimaailman.

Rakennuksen ulkokuoren osalta arkkitehdit valitsivat esivalmistetut elementit, joita tarvittiin yhteensä 900 kappaletta. Näiden elementtien suunnittelussa käytettiin räätälöityä RECKLI-muottivuorausta, joka loi aaltoilevan reliefin julkisivuun. Valo ja varjo korostavat tätä kolmiulotteista pintaa erityisen vaikuttavasti sivuvalaistuksessa, jolloin korot ja painumat erottuvat selkeästi.

Sisäpihan penkeillä istuen voit nauttia rakennuksen ainutlaatuisesta ulkoasusta ja kenties muistella omia opintoaikojasi yliopistolla.